احمدك اللهم و اسبحك بحمدك و استغفرك وأتوب إليك و اصلي و اسلم على جميع انبيائك ورسلك، وعلى خاتمهم محمد النبي الامي المذكور اسمه في التوراة والانجيل، وعلى آل كل و اصحاب كل اجمعين. وعلى من اقتفى بهم باحسان الى يوم لقائك.
اما بعد: فأنت يا نفسي تسألينني منذ سنين:
كيف لي الطريق الى مرضاة الله تعالى ومشاهدة نور جماله في دار النعيم والخلود؟
وانا اقول لك: الطريق لك الى ذلك انما هي: ان تبايع الله تعالى على ان تعبد الله وحده كانك تراه مع كمال الالتزام بهذه الثلاثة:
1- كمال الالتزام بالسنة، والعزيمة و أولى ما في الوقت، وجعل المباحات عبادة بنية صالحة.
2- تمام الاجتناب عن البدعة والرخصة والشبهة ومالا بأس به حذرا مما به بأس من فضول المباحات.بل من المباحات نفسها أيضا.
3- دوام العلم في جميع حركاتك و سكناتك و حلاتك حتى حالة قضاء حاجتك بأن الله سبحانه وتعالى يراك فتسعى و تجتهد حتى لا يراك ان لا يراك حيث نهاك ولا يفقدك حيث امرك فاذا:
أ- اتق الله حيثما كنت.
ب- عاشر الناس بخلق حسن.
ج- اتبع السيئة حسنة تمحوها
د- ولا بد ان لا تكذب اذا تكلمت ولا تخون اذا او تمنت ولا تخالف الوعد اذا وعدت، ولا تغدر اذا عهدت.
ه- ولا تزال عن ملازمة الادب في حقه تعالى ، و في حق مرشدك، و في حق سائر الناس كلا بما يليق به .
و- ولا تستبطئ الفتح بل تعبد الله تعالى ابتغاء لمرضاته بلا نظر الى شئ سواها
شعر
لا تجز عن بعد كل تعسير تيسير، وكل شئ له وقت وتقدير
وللمقدر في احوالنا نظر ، وفوق تدبيرنا لله تدبير
ز- ولا بد ان تعود نفسك على قلة الطعام ، وقلة الكلام، وقلة المنام، وقلة الخلطة بالانام وعلى اكل الحلال النـزيه عن شبهة الحرام وبالله التوفيق.
ح- تكون مع جماعة يعتصمون بحبل الله جميعا، ويأمرون بالمعروف وينهون عن المنكر واولئك هم المفلحون، ومن المعلوم بالضرورة انه تعالى بأمر بالعدل والاحسان وايتاء بذي القربى، ويأمر ايضا بالتقوى والموت على الاسلام وبالاعتصام بكتاب الله ويأمر بالخلق الحسن وبكل خير، وينهى عن الفحشاء والمنكر والبغيي وينهى ايضا عن التفرقة والخلق السئ وعن كل شر. ومن الله التوفيق.
سبحان ربك رب العزة عما يصفون وسلام على المرسلين والحمد لله رب العالمين
المفتقير الى ربه الغني
محمد امين أر الميراني
(Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla)
Ey nefsim! Senelerden beri bana soruyorsun; “Allah’ın rızasına, nur cemalinin müşahadesine ve ahiret nimetlerine nasıl kavuşabilirim?”
Ben de sana diyorum ki; “seni isteklerine ulaştıracak yol; eşi ve benzeri olmayıp tek olan Allah’a onu görüyormuşcasına tam bir iltizam ile üç şeyle ittiba etmendir.
1- Tam bir iltizam ile sünneti, azimeti, zamanımızda en iyi olan şeyleri ve mübah olan ibadetleri salih bir niyet ile işlemendir.
2- Bütün bidatlardan, ruhsatlardan, şüpheli şeylerden ve yapılmasında bir menfaat olmayan mübah şeylerden sakınmandır.
3- Bütün hal ve hareketlerinde ilme devam etmen, hatta kaza-ı hacet esnasında dahi, Allah Subhanehu ve Teala hazretlerinin seni gördüğünü bilip, onun yasak ettiği yerde seni görmemesi ve emir ettiği yerde hazır görmesi için gayret etmendir.
a) Nerede olursan ol, Allah’tan kork.
b) İnsanlarla güzel ahlakla ile muamele et.
c) Senden bir kötülük meydana geldiği zaman, hemen arkasından bir iyilik yaparak onu af ettir.
d) Konuştuğun zaman yalan söylememek, sana bir şey emanet edildiğinde hıyanet etmemek, vaad ettiğin zaman muhalefet etmemek ve söz verdiğin zaman sözünde durmak sana en gerekli şeylerdir.
e) Allah Teala hakkında edebe itina edip, ondan hali olmaman, mürşidinin ve bütün insanların haklarına riayet et.
f) Yaptığın ibadet ve zikirler karşılığında keramet gibi bir şey bekleme, sadece Allah’ın rızasını talep ederek amel et, Onun rızasına eş bir şey tutma.
ŞİİR
Bütün zorluklardan sonra bir kolaylık ve her şeyin takdir edilmiş bir vakti vardır.
Hakkında takdir edilmiş olana bak, takdirimizden daha üstünAllah’ın takdiri vardır.
g) Az yemek, az konuşmak, az uyumak, insanlarla az haşir neşir olmak, helalinden yemek, şüpheli ve haram şeylerden sakınmak ve yardımı Allah’tan bilmek sana en gerekli şeylerdendir.
h) Allah’ın ipine sımsıkı sarılıp, iyiliği emir edip kötülükten sakındırarak felaha ermiş olan cemaatle beraber ol. Zaruri olarak biliniyor ki; Allah Teala adaleti, iyilik yapmayı ve yakınlarını gözetmeyi emr ediyor. Yine bunun gibi; takvayı, İslam üzerine ölmeyi, Allah’ın kitabına sarılıp insanlara iyilik ve hayrı tavsiye etmeyi de emr ediyor. Azgınlıktan, kötülükten ve isyankarlıktan sakınmayı emr ediyor. Yine; ayrılıktan, kötü ahlaktan ve bütün kötülüklerden sakınmayı da emr ediyor.