Kadın ve Aile: Hacca giderken hayız olmamak için hormon ilacı almak caiz midir?
M. Emin ER: Caizdir.
Kadın ve Aile: Hac anında kadın hayız olursa ne yapmalı?
M. Emin ER: Hacda bu durum kadının başına ihramdan önce gelirse, iğne ve ilaçla önlemesi mümkünse önleyebilir. Bu durum hirama girdikten sonra olursa Mekkeyi Mükerremeyne girdiğinde Mescdiül Harama giremez, tavafını tehir eder. Arafat’a gider. Mina’da taşları atar. Farz olan tavı yapmak için temizleninceye kadar bekler. Temiz olduktan sonra farz tavafını yapar. Bayramın birinci ikinci ve üçüncü günü tavafını yapabilecek olursa bir şey lazım gelmez. Fakat daha geri kalırsa tavafını yapar. Tehirinden dolayı kurban lazım gelir. İlaç kanı durdurabilirse bu caizdir. Durduktan sonra başını yıkar ve farz tavafını yapar. Hayız hali farz tavafını yaptıktan sonra meydana gelirse vacip olan veda haccı kendisinden sakıt olur. Onun için beklemek icap etmez.
Kadın ve Aile: Hacda kadın-erkek saflarını karışması ehli sünnete uygun mudur?
M. Emin ER: Hacda kadın-erkek saflarının karışması zaruretten ötürü her mezhepte caizdir. Yalnız Hacarül Esved’i uzaktan el ile işaret etmekte istilam yerine geçer. Taş atmakta ve tavafta mecburiyet vardır. Onun için buralarda kadın-erkek saflarının karışması caiz olur.
Kadın ve Aile: Kadın yanında giden mahreminin masraflarını karşılarsa o erkeğin haccı sahih olur mu?
M. Emin ER: Kadının Yanında giden mahreminin masrafları kadın tarafından karşılanırsa o erkeğin haccı sahih olur. Çünkü kadının yanında götürdüğü maheminin nafakasını karşılaması farzdır. Eğer hanım buna muktedir değilse kendisini hacca gitmesi farz değildir.
Kadın ve Aile: Kadınların topluca, yanlarında mahremi olmadan hacca gitmeleri caiz midir?
M. Emin ER: Kadınların grnup olarak mahremsiz hacca gitmeleri Hanefi mezhebine göre caiz değildir. Şafii mezhebine göre eğer beraberindeki kadınlar güvenilir kimseler ve hacda farz ise caiz olur. Diğer mezheplerde kadının mahremsiz gitmesine izin vermezler.
Kadın ve Aile: Hacda birinin yerine başkasını taş atması caiz midir?
M. Emin ER: Hada birinin başkasını yerine taş atması caiz değildir. Ancak;
- a) Zayıflık, ihtiyarlık münasebetiyle
- b) Hastalık münasebetiyle caiz olur.
Kadın ve Aile Dergisi, Sayı 5 Ağustos 1985